Urinarna inkontinencija neugodno je stanje koje može sputavati osobu u društvenom životu i svakodnevnim aktivnostima, negativno utjecati na samopouzdanje osobe i, općenito, na ukupno zadovoljstvo životom. Ako ste se počeli brinuti za inkontinentnu osobu, bilo da je riječ o djetetu, partneru ili drugom članu obitelji, u članku možete saznati više o urinarnoj inkontinenciji, tretmanu i brizi za inkontinentnu osobu.

Što je urinarna inkontinencija?

Ukratko, urinarna inkontinencija znači da osoba ne može kontrolirati mokrenje. Sama riječ inkontinencija latinskog je porijekla, a doslovno znači nemogućnost zadržavanja, u ovom slučaju – nemogućnost zadržavanja urina, zbog čega urin nekontrolirano istječe. Urinarna inkontinencija može biti privremeno, ali i dugotrajnije stanje.

Što uzrokuje urinarnu inkontinenciju?

Pojednostavljeno rečeno, mokrenje kontroliraju naš mozak, mokraćni mjehur i mokraćni sfinkteri. Kada je mjehur u određenoj mjeri ispunjen, mozak šalje signale koji reguliraju mokrenje. S jedne strane dolazi do stezanja mokraćnog mjehura kako bi se prema van potisnuo nakupljeni urin, a s druge strane do opuštanja sfinktera kako bi moglo doći do mokrenja.

Ako je komunikacija između mozga i mišića koji sudjeluju u mokrenju zbog nekog razloga otežana ili onemogućena, može doći do inkontinencije.

Uzroci urinarne inkontinencije mogu biti brojni, primjerice, oslabjeli mišići koji kontroliraju mokrenje i carski rez, zatim bolesti poput multiple skleroze, dijabetesa i benigna hiperplazije prostate, neurogeni mjehur, urinarne infekcije i pretilost. Osim toga rizik od inkontinencije uvećava starija dob, a kod žena rizik raste s trudnoćom i brojem rođene djece.

Urinarna inkontinencija može se dogoditi svakome, a češća je kod žena nego kod muškaraca.

Koje su vrste urinarne inkontinencije?

Postoji više vrsta urinarne inkontinencije povezanih s raznovrsni uzrocima:

  • Stresna inkontinencija – pod pritiskom na mjehur dolazi do istjecanja urina, primjerice, prilikom podizanja teških predmeta ili tjelovježbe. Uzrokovana je slabljenjem mišića zdjeličnog dna i sfinktera što se kod žena može dogoditi nakon trudnoće. Uzroci mogu biti i neurološka stanja poput multiple skleroze, a rizik uvećavaju čimbenici poput pretilosti i pušenja.
  • Urgentna inkontinencija – nagla potreba za mokrenjem, osoba ne može „držati“ urin koliko je potrebno da stigne do toaleta. Uzroci mogu biti neurološka stanja, urinarne infekcije, neki lijekovi, ali i osobne navike poput konzumacije veće količine kofeina ili alkohola.
  • Prelijevajuća inkontinencija – istjecanje manje količine urina iz punog mokraćnog mjehura. Uzroci mogu biti slabost mišića, mokraćni kamenac, dijabetes, multipla skleroza, ozljeda kralježnične moždine, benigna hiperplazija i, katkad, karcinom prostate (kod muškaraca).
  • Funkcionalna inkontinencija – javlja se kod starijih ljudi čiji mjehur normalno funkcionira. Međutim, zbog neke druge poteškoće poput artritisa ne mogu se kretati dovoljno brzo da bi na vrijeme stigli do toaleta.

Najčešće su prve dvije vrste – stresna i urgentna inkontinencija.

Kome se možete obratiti?

Ako sumnjate na urinarnu inkontinenciju, obratite se liječniku opće prakse koji vas, odnosno, osobu za koju brinete, zatim može uputiti i specijalistu. Uvijek je potrebno utvrditi o kojoj je vrsti inkontinencije riječ, a zatim se tretman može prilagoditi specifičnim potrebama osobe.

Tretman i briga za inkontinentnu osobu

1. Pružanje podrške

Iako tretman ovisi o vrsti urinarne inkontinencije i konkretnim potrebama osobe, pružanje podrške inkontinentnoj osobi uvijek je važno.

Možda nije uvijek izravno vidljiv, ali psihološki učinak urinarne inkontinencije ne smije se zanemariti.

Važno je da kroz razgovor pokažete razumijevanje i empatiju za osobu za koju brinete jer to može umanjiti stres koji inače često pratiti urinarnu inkontinenciju. Osim toga, razgovor može ojačati samopouzdanje i ohrabriti osobu.

2. Zdrave navike

Važno je da osoba za koju se brinete u organizam svakodnevno unosi dovoljne količine tekućine. Možda se isprva čini da će manji unos tekućine značiti i manje problema s mokrenjem, međutim, istina je upravo suprotna.

Nedovoljan unos tekućine može samo pogoršati poteškoće s mokrenjem.

Također treba ograničiti konzumaciju kofeinskih pića, koja mogu nadražiti mokraćni mjehur i alkohola koji „tjera“ na češće mokrenje. Poteškoće može pogoršati i suviše začinjena hrana, a također i pušenje pa je bolje jedno i drugo izbjegavati ili barem ograničiti.

Na urinarnu inkontinenciju mogu utjecati i infekcije urinarnog trakta. Kako su one najčešće su uzrokovane bakterijom E. Coli koja se nalazi u ljudskom crijevu, vrlo je važna osobna higijena kako bi se umanjio rizik od urinarnih infekcija.

3. Tjelovježba

Osim što je općenito zdrava za naše tijelo, tjelovježba također može pomoći pri ublažavanju poteškoća izazvanih urinarnom inkontinencijom. Primjerice, Kegelove vježbe o kojima smo već pisali mogu kod žena ojačati zdjelične mišiće i pomoći kod oslabjelog mokraćnog mjehura. Za stresnu inkontinenciju također mogu pomoći i vježbe poput pilatesa, ali preporučljivo je izbjegavati trčanje i aerobik.

4. Vježbanje mjehura

Kod urinarne inkontinencije može pomoći i „vježbanje“ mokraćnog mjehura. To znači da  osoba, kad osjeti potrebu za mokrenjem, odgađa odlazak na toalet deset minuta. Mjehur se tako postepeno navikava na duža razdoblja bez mokrenja.

Vježbanju mjehura može koristiti i planirano mokrenje, u točno određenom ritmu, primjerice, svaka 2 sata, umjesto čim se osjeti potreba. Ako brinete za inkontinentnu osobu, možete ju potaknuti i ohrabriti da iskuša vježbanje mjehura.

5. Pomagala za urinarnu inkontinenciju:

Dakako, neće svakoj osobi biti potrebna sva od navedenih pomagala jer to ovisi o konkretnom slučaju. Međutim, ipak je dobro informirati se o mogućnostima kako bi se pravovremeno moglo pomoći osobi s urinarnom inkontinencijom.

6. Lijekovi

Katkada su za tretman urinarne inkontinencije potrebni i lijekovi poput antikolinergika, koji mogu pomoći kod urgentne inkontinencije i alfa blokatora u slučaju prelijevajuće inkontinencije. Oko korištenja lijekova svakako je važno savjetovati se s liječnikom.

Pitajte nas!

Na kraju želimo istaknuti da tim EL4 stoji na raspolaganju za sva pitanja vezana uz urinarnu inkontinenciju. Znamo da briga za inkontinentnu osobu može biti zahtjevna i zato ćemo rado odgovoriti na vaše upite i savjetovati vas oko brige za inkontinentnu osobu i odabira specijaliziranih pomagala dostupnih u našoj trgovini.

Javite nam se preko kontakata dostupnih na našoj stranici.

Izvori

10 ways to stop leaks – Urinary incontinence

Incontinence – tips for carers

Mayo Clinic – Stress Incontinence

Mayo Clinic – Urinary Incontinence

Overflow Incontinence

The Urinary Tract & How It Works

Urinary incontinence

Urinary Incontinence in Older Adults