U našem prošlom članku govorili smo o odabiru invalidskih kolica za odrasle, a ovdje smo odlučili proširiti ovu vrlo važnu temu, ovaj put s fokusom na odabir dječjih invalidskih kolica. Kako bismo vam olakšali, opisali smo tri glavna koraka procesa odabira invalidskih kolica za dijete i sastavili popis vrsta različitih kolica dostupnih na tržištu.

Invalidska kolica za djecu i kolica za odrasle – razlika?

Kolica za djecu su, dakako, po dimenzijama manja no kolica za odrasle. Osim toga, ključna razlika pri odabiru invalidskih kolica između djece i odraslih je to da djeca rastu, zbog čega je potrebno kontinuirano prilagođavati mjere kolica, pa je to važno uzeti u obzir prije odabira konkretnog modela.

Prvi korak: prikupite informacije

Ako ste u situaciji da prvi puta tražite invalidska kolica za dijete, sigurno imate mnoga pitanja vezana uz najbolji odabir. Dostupna kolica su raznovrsna i važno je odmah na početku znati da ne postoji jedno rješenje za svaki pojedini slučaj.

Zbog toga je potragu za kolicima najbolje započeti kroz savjetovanje s djetetovim liječnikom koji može dobro procijeniti i utvrditi djetetove potrebe.

Osim toga, preko raznih udruga možete doći u kontakt s roditeljima koji su već nabavljali kolica iz sličnih razloga i čiji vam savjeti također mogu biti korisni.

U prikupljanju informacija možete se voditi sljedećim pitanjima:

  • Koji je razlog korištenja kolica?

(razina ozljede i/ili zdravstveno stanje djeteta/dijagnoza)

  • Za što će biti namijenjena kolica?

(primjerice, kolica za svakodnevnu ili povremenu uporabu)

  • Koje su aktivnosti, interesi i obveze djeteta?

(djeca se međusobno razlikuju, osim po razlogu korištenja kolica, i po vlastitim preferencijama).

Drugi korak: utvrdite koja kolica najviše odgovaraju potrebama vašeg djeteta

Kada imate potrebne informacije, možete se usmjeriti na odabir konkretnih kolica za vaše dijete. Izbor na tržištu je zaista velik i postoji više vrsta kolica (pogledajte popis na kraju članka), ali općenito svrstavaju u dvije glavne kategorije: standardna manualna kolica i elektromotorna kolica.

Detaljniji opis razlika možete pronaći u našem prethodnom članku, ali ukratko rečeno manualnim kolicima upravlja korisnik svojim rukama, dok se elektromotorna pokreću pomoću motora. Kako smo rekli, vrlo važno je uzeti u obzir razlog zbog kojeg dijete koristi kolica i tu savjeti i informacije koje ste prikupili najviše dolaze do izražaja.

Na primjer, ako je dijete premalo ili zbog nekog drugog razloga ne može samostalno upravljati manualnim kolicima, bolji će odabir biti elektromotorna kolica.

Osim elektromotornih, rješenje mogu biti i transportna kolica koja su, u odnosu na standardna manualna kolica, prilagođena guranju od strane druge osobe. Važno je spomenuti da na tržištu nema mnogo elektromotornih pedijatrijskih kolica za vrlo malu djecu.

Treći korak: uzmite potrebne mjere kolica i neka ih vaše dijete isproba

Nakon što ste odabrali vrstu kolica za svoje dijete, sljedeći neophodan korak je uzimanje mjera. To se odnosni na širinu i dubinu sjedišta kolica gdje je vrlo važno da dijete ima prostora za kukove. Zatim su važni širina leđa i visina naslona kolica te dužina potkoljenice djeteta i visina sjedišta kolica. Na kraju, važna je i visina naslona za ruke.

Ako je vaše dijete aktivno, preporučljivo je da u obzir uzmete i težinu kolica.

Lakša će kolica svakako omogućiti više aktivnosti i pokretljivosti vašem djetetu. Kada ste odabrali konkretna kolica i nakon što su prilagođena po mjeri, važno je još da ih dijete isproba prije kupnje. Kako smo rekli ranije, važno je planirati i odabrati kolica koja će se moći dodatno prilagođavati potrebama djeteta kako će ono rasti.

Dodatak: Vrste invalidskih kolica

Da vam olakšamo snalaženje, sastavili smo popis najčešćih vrsta kolica:

  • standardna manualna kolica – korisnik ih pokreće se rukama
  • aktivna manualna kolica – namijenjena svakodnevnom korištenju, nešto su lakša od standardnih
  • sportska kolica – kolica namijenjena za bavljenje određenim sportom
  • elektromotorna kolica – pokreće ih električni motor
  • transportna kolica – prilagođena su guranju od strane skrbnika ili člana obitelji
  • dječja invalidska kolica – kolica namijenjena maloj djeci.

Izvori

Quick tips on choosing the right wheelchair for your child

5 Tips to Choose the Right Wheelchair For Kids

Recommendations for wheelchair fitting for children/adults

Choosing a manual wheelchair

Tips & Advice Center: Wheelchairs Tips