Invalidska kolica često su preduvjet samostalnosti osoba s invaliditetom i nezamjenjiva su pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Ako ste u situaciji da prvi put tražite kolica koja će najbolje odgovarati vašim potrebama, u ovom tekstu ćemo vam približiti osnovne razlike između vrsta invalidskih kolica i dati nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći prije donošenja odluke o kupnji.

Osnovna podjela invalidskih kolica

Prije odabira kolica potrebno je prvo uočiti osnovne razlike među njima što će vam omogućiti donošenje najbolje odluke. Danas postoji zaista mnogo vrsta kolica, a zbog jednostavnijeg pregleda možemo ih podijeliti prema načinu pokretanja na manualna i elektromotorna kolica.

Manualna kolica se pokreću rukama, dok elektromotorna pokreće elektromotor. Invalidska kolica još dijelimo na kolica za odrasle i pedijatrijska kolica, zatim kolica za unutarnji prostor, kolica za vanjski prostor i kolica za sport.

Važno je znati da nijedna kolica ne mogu zadovoljiti baš svaku potrebu korisnika.

Kolica za kretanje unutar doma zbog svoje namjene možda neće biti najbolje rješenje za vanjske aktivnosti. Dobar primjer kako različita namjena utječe na razlike među kolicima su sportska kolica koja i sama imaju mnogobrojne varijacije, ovisno o specifičnom sportu za koji su namijenjena.

Zbog toga je potrebno prije svega znati za koju točno namjenu odabirete kolica – za unutarnji prostor ili za vanjski, za sportske ili za svakodnevne aktivnosti.

Manualna kolica

Manualna kolica mogu biti sklopiva ili tzv. kruta kolica s čvrstim okvirom. Kod većine sklopivih kolica mehanizam njihova sklapanja je sličan i omogućuje da se dvije strane jednostavnim pritiskom „sklope“ zajedno.

Za ovu vrstu kolica važno je da imate dovoljno snage u rukama da biste mogli njima upravljati. Njihova prednost je u tome što ih je lako prenositi, primjerice kada putujete, i što zauzimaju manje mjesta kad ih ne koristite. Ova kolica nije preporučljivo koristiti za sportske aktivnosti.

Aktivni i svakodnevni korisnici kolica najčešće se odlučuju na kruta kolica. Njihova je prednost upravo čvrstina (krutost) zbog koje se, u odnosu na sklopiva kolica, više vaše energije prenosi u njihovo pokretanje. Također se mogu preklopiti, ali nešto složenijim postupkom, tako da im se prvo skinu kotači i da se naslon preklopi sa sjedalom.

Manualna kolica su dobar izbor ako možete njima upravljati. Osim što su lako prenosiva, rijetko kad trebaju popravke, a i upravljanje njima predstavlja svojevrsnu tjelovježbu. Međutim, ipak trebate paziti da pretjerana uporaba manualnih kolica ne izazove ozljede ruke.

Elektromotorna kolica

Elektromotorna kolica najbolja su opcija za osobe koje ne mogu upravljati manualnim kolicima (primjerice kao kolica za tetraplegičare), ali se uglavnom preporučuju i drugima za veće udaljenosti, kao i za vožnju po neravnom terenu. Većina elektromotornih kolica ima pogon na stražnje kotače, ali dostupne su opcije i s pogonom na prednje.

Postoje elektromotorna kolica za unutarnju uporabu čije su dimenzije prilagođene finom manevriranju unutar zatvorenog prostora.

Nasuprot tome, kolica za vanjsku uporabu manje su okretna, ali su prilagođena vožnji po zahtjevnijem, neravnom terenu. Uz to postoje i kombinirana elektromotorna kolica koja objedinjuju karakteristike unutarnjih i vanjskih kolica.

Potencijalni nedostatak elektromotornih kolica je u tome što ih je češće potrebno popravljati od manualnih i što radijus kretanja ovisi o bateriji na čije trajanje uvelike može utjecati sama kvaliteta baterije, vrsta terena i težina osobe.

Mjere za invalidska kolica, njihova prilagodba i razina ozljede

Prilagodba kolica od velike je važnosti za njihovu optimalnu uporabu, za vaš komfor i zdravlje. Kako će se pojedina kolica prilagoditi, ovisi o vašim individualnim potrebama. Kolica svakako moraju omogućiti sigurnu vožnju i osigurati najveću moguću razinu vaše funkcionalnosti i samostalnosti.

Prije odabira i nabavke najboljih kolica za vas, osim namjene za koju ih nabavljate, treba uzeti u obzir mjere za kolica koje se prema potrebi mogu prilagođavati.

Britanska nacionalna Zaklada za život osoba s invaliditetom (DLF) navodi sljedeće bitne mjere pri odabiru:

  • širina i dubina sjedišta,
  • visina naslona za ruke,
  • duljina potkoljenice i visina sjedišta,
  • širina leđa i visina naslona.

Za određivanje najboljih mjera najbolje se savjetujte sa svojim radnim terapeutom i drugim stručnjacima koji mogu pomoći oko tehničke strane prilagodbe kolica.

Osim prilagodbe po individualnim mjerama, invalidska kolica mogu imati opcije poput podešavanja naslona i kuta kotača, a kod elektromotornih kolica unaprijed se odlučuje s koje strane će biti upravljač. Važno je još istaknuti i da aktivna manualna kolica ostavljaju više mogućnosti za prilagodbu od elektromotornih kolica.

Kod odabira invalidskih kolica važno je da, osim namjene i mjera kolica, uzmete u obzir razinu i vrstu vaše ozljede.

Primjerice, kod ozljede kralježnice ispod C6 razine osoba će u pravilu moći upravljati manualnim kolicima. Međutim, ako je ozljeda iznad C6 razine tek će u rijetkim slučajevima upravljanje manualnim kolicima biti moguće. U takvim će slučajevima opcija biti elektromotorna kolica.

Ukratko rečeno, kolica moraju biti prilagođena vašim osobnim potrebama i vašem stilu života. Savjetujte se sa stručnjacima i, prije no što donesete konačnu odluku, svakako isprobajte invalidska kolica.

Izvori

Choosing a Manual Wheelchair

Guidelines on the provision of Manual Wheelchairs

Kakva kolica sve postoje? (HUPT)

Picking the Right Wheelchair

The Manual Wheelchair: What the Spinal Cord Injury Consumer Needs to Know

Types of Wheelchair

Types of Wheelchairs – A Visual Tour