Roditelji čija djeca imaju poteškoća s noćnim mokrenjem znaju da je to puno veća briga od mokre posteljine i pidžame. Noćno mokrenje uzrokuje stres i napetost roditeljima i djeci, a vrlo često i loše utječe na samopouzdanje djeteta. Kako bismo vas ohrabrili i pružili vam osnovne informacije o noćnom mokrenju kod djece, ovdje ćemo objasniti zašto i kako dolazi do njega. Također ćemo odgovoriti na neka najčešća pitanja vezana uz noćno mokrenje i opisati kako mu se pristupa u liječenju.

Zašto dolazi do noćnog mokrenja?

Noćno mokrenje je relativno često i obično je tek faza u razvoju djeteta. Zahvaća do 15% šestogodišnje djece, s tim da dječaci nešto češće mokre u krevet od djevojčica. Prema novijim istraživanjima koje navodi Švedska akademija za enurezu, glavni uzroci noćnog mokrenja su:

  • teško buđenje djeteta iz sna,
  • stvaranje previše urina tijekom noći,
  • „iritabilan“ mokraćni mjehur koji se suviše lako „steže“ i tjera na mokrenje.

Važno je još istaknuti konstipaciju kao mogući uzrok noćnog mokrenja kod djece. Naime, ako stolica zaostane u crijevu, onda je moguće da će pritiskati mokraćni mjehur i tjerati ga na pražnjenje što može rezultirati noćnim mokrenjem.

Neki od čimbenika koji utječu na noćno mokrenje mogu biti i stres (primjerice, prilikom preseljenja), problemi s bubrezima ili mokraćnim mjehurom, a u rijetkim slučajevima i bolesti poput dijabetesa. Noćno mokrenje često može biti i nasljedno.

Kako dolazi do noćnog mokrenja?

Noćno mokrenje nam je lakše razumjeti ako uzmemo u obzir da mokraćni mjehur ima ograničen kapacitet. U slučaju da bubrezi noću proizvode više mokraće od kapaciteta mokraćnog mjehura, dijete će se probuditi kako bi mokrilo. Međutim, ako se dijete ne može probuditi, primjerice zbog čvrstog (tvrdog) sna, doći će do mokrenja u krevet.

Što je enureza?

Enureza je stručni izraz koji se često koristi kada se govori o noćnom mokrenju u krevet, a definira se kao „mokrenje bez utjecaja volje u zrela djeteta ili odrasle osobe“.

Osim na noćnu i dnevnu, enureza se još dijeli i na primarnu i sekundarnu.

Ako dijete nikada nije imalo kontrolu nad mokrenjem, onda je to primarna enureza. U slučaju da je dijete barem na šest mjeseci postiglo kontrolu nad mokrenjem, a onda iznova počelo mokriti riječ je o sekundarnoj enurezi.

Primarna enureza mnogo je češća od sekundarne.

Je li svako noćno mokrenje enureza?

Povremeno mokrenje nipošto nije dovoljno da bi se dijagnosticirala enureza. Tek ako dijete redovito mokri u krevet, barem dvaput tjedno i to u razdoblju od više mjeseci, možemo govoriti o enurezi. Također je vrlo važno znati da djeca u pravilu tek oko četvrte ili pete godine počinju kontrolirati mokrenje pa je „noćno mokrenje“ prije toga uobičajeno.

 Je li noćno mokrenje opasno?

Noćno mokrenje u pravilu ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, ali kako smo rekli u uvodu, to je neugodna pojava koja predstavlja stres za dijete i roditelje. Također negativno utječe na samopouzdanje djeteta i stvara osjećaj krivnje, što se u konačnici može loše odraziti i na društvene aktivnosti djeteta.

Treba li liječiti noćno mokrenje i kako se liječi?

Noćno mokrenje može proći i „samo od sebe“, a hoće li se liječiti odlučuju roditelji u dogovoru s liječnikom. Ako je odluka da noćno mokrenje u konkretnom slučaju treba liječiti, onda se, osim lijekovima, tome može pristupiti posebnim režimom pijenja, režimom mokrenja i regulacijom stolice.

Režim pijenja, režim mokrenja i regulacija stolice

U slučaju režima pijenja važno je da se osmisli raspored unosa tekućine i to do 1,5 L kroz dan. Osim toga, dijete ne bi smjelo piti iza 19.00 sati. Također je preporučeno da dijete poslije 16.00 sati izbjegava pijenje sokova, čajeva, mlijeka, kao i svih pića koja sadrže kofein. Dijete se može ohrabriti da više pije ujutro i oko ručka, dok bi uvečer trebalo piti tek ako mora utažiti žeđ.

U održavanju režima pijenja može pomoći i personalizirana boca od 0,5 L. Dijete je može ponijeti u vrtić i do 12.00 h popiti 0,5 L. Nakon toga odgojitelj puni bocu iz koje dijete opet pije 0,5 L do dolaska roditelja. Poslije vrtića roditelji još jednom pune bocu kako bi dijete moglo iz nje popiti preostalih 0,5 L za taj dan.

Kod režima mokrenja treba nastojati da dijete stvoriti naviku redovitog mokrenja kroz dan. Da bi se razvila ova navika, dijete se može potaknuti da ide na toalet čak iako ne osjeća potrebu za mokrenjem. Za regulaciju stolice važno je također navikavanje na redovitost u odlascima na toalet. Osim toga je preporučljivo da dijete svakodnevno jede voće i povrće.

Alarm aparat za noćno mokrenje

‘Jedna od opcija koja dokazano pomaže u slučaju noćnog mokrenja je alarm aparat. Alarm djeluje tako da šalje signal na početku mokrenja koji budi dijete. Dijete se tako postupno uči prepoznavati „poruke“ vlastitog tijela, zbog čega s vremenom dolazi do tzv. „suhih noći“, odnosno do prestanka mokrenja u krevet.

Uz alarm aparat obično dolazi i kalendar u kojem se mogu bilježiti „suhe“ i „mokre“ noći. Dijete se tako može nagraditi za svaku suhu noć, a može i pratiti svoj napredak, što će na dijete zasigurno djelovati ohrabrujuće.

Roditelji se često pitaju moraju li koristiti alarm aparat u prijelaznom razdoblju kad se dijete odvikava od pelena. Odgovor je ne, jer u tom slučaju nije riječ o enurezi kao noćnom mokrenju, već samo o normalnom procesu odvikavanja od pelena.

***

Na kraju je važno napomenuti da dijete nije krivo za noćno mokrenje jer do mokrenja dolazi neovisno o njegovoj volji. Svakako je dobro o tome razgovarati s djetetom, pružiti mu razumijevanje i podršku i objasniti mu da se to može riješiti. Za roditelje je ohrabrujuće to što će, uz pravilan pristup, u gotovo svakom slučaju dijete ponovno uživati u bezbrižnom snu.

 

REFERENCE:

https://www.aafp.org/afp/2014/1015/afp20141015p560-s1.pdf

https://www.wakehealth.edu/Condition/b/Bedwetting-and-Potty-Accidents

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/genitourinary-tract/Pages/Nocturnal-Enuresis-in-Teens.aspx

http://i-c-c-s.org/wp-content/uploads/2015/05/Enuresis-Leaflet.pdf

http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=P03083

https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/nocturnal-enuresis-(bedwetting)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936340/